Bugün size son zamanlarda oldukça popüler olan Paleo Diyeti diğer adıyla Taş Devri Diyetini anlatacağız. Bu diyet programı ilk olarak Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Walter L. Voegtlin tarafından ortaya konmuştur.
Dr. Voegtlin 1975 yılında The Stone Age Diet (Taş Devri Diyeti) adında bir kitap yayınlamış, bu kitapta beslenme alışkanlığımızın kökenine inmiş ve bunun öneminden bahsetmiştir. Paleo Diyeti ismi de Paleolitik Çağ’da yaşamış olan avcı-toplayıcı atalarımızın beslenme şekline atfen verilmiştir.
Bu atalaramız, avlayabildikleri veya toplayabildikleri ne varsa onunla beslendikleri için kilo vermek gibi bir dertleri de yoktu.
Sağlıklı bir beslenme sistemini düşük karbonhidrat, yeterli ve dengeli miktarda protein ve lifli yiyeceklerin bir kombinasyonu olarak tanımlamak mümkündür. Bunun nedeni, insan bedeninin karbonhidrat ve işlenmiş yiyeceklerden ziyade protein ve lifli yiyeceklere uygun olan dizaynıdır. Paleo Diyeti de tam olarak bu esas üzerine oturtulmuş bir diyettir ve Hollywood yıldızları arasında da oldukça popülerdir. Lafı daha fazla uzatmadan son derece etkili sonuçlar veren Paleo Diyeti ile nasıl kilo verilir isimli yazımıza geçelim.
Paleo Diyeti (Taş Devri Diyeti) Kuralları
Taş Devri Diyeti ile ilgili olarak aklınızda bulundurmanız gereken en önemli noktalardan bir tanesi, Paleo Diyeti’nin klasik bir diyet değil, daha çok bir detox olduğu ve fazla kilolarınızdan kurtulana kadar devam etmeniz gerektiğidir. Atalarımız gibi sağlıklı ve dayanıklı bir vucüda sahip olmak için bu diyeti yaşam tarzı haline getirmeniz gerekiyor. Bu önemli noktaya vurgu yaptıktan sonra kurallarımıza bir göz atalım:
Karbonhidrat tüketimini azaltın
En önemli noktalardan biri günlük karbonhidrat alımında sınırlandırmaya gitmek. Bu da hamur işi, şekerli ve nişastalı sebze-meyvelerden uzak durmanız gerektiği anlamına geliyor. Karbonhidratın metabolizmamız için ne kadar önemli olduğunu biliyoruz ve vücudumuzun ihtiyaç duyduğu miktarda karbonhidratı alacağız, ama fazlası bize kilo olarak geri dönecek ve sonuç alamamamıza neden olacaktır.
Protein alımına önem verin
Paleolitik Çağ’daki atalarımızın beslenme düzeninde proteinin oranı %30’du ve oldukça hareketli bir yaşam tarzları vardı. Çizimlerde karşımıza çıkan figürlerin kaslı, atletik ve sağlıklı yapılarının nedeni de budur. Benzer bir sonuç alabilmek için bizim de proteini beslenme alışkanlığımızda en üst sıraya koymamız gerkiyor. Doğal ortamda yetişmiş hayvan eti, tavuk, balık ve yumurta başlıca protein kaynaklarımız.
İşlenmiş gıdalardan uzak durun
Paleo Diyeti’ni yapıyorsanız her türlü işlenmiş gıdadan uzak durmanız gerekiyor. Bu gıdaların içerdiği trans yağ, yüksek miktarda şeker, mısır şurubu ve koruyucu maddeler vücudumuzun asit-alkali dengesini bozar. Üstelik tehlikeli deviyede sodyum da içerirler. Bu tür gıdaların tüketilmesi böbrek, kalp ve damar hastalıklarına neden olur.
Olabildiğince fazla miktarda lifli gıda tüketin
Özellikle yüksek protein diyerlerinde vücudun asit-alkali dengesini korumak ve sindirim sistemini rahatlatmak için lifli gıdalar tavsie edilir. Bu nedenle Paleo Diyeti’nde bol miktarda yeşillik ve nişastasız sebze-meyve tüketebilirsiniz.
Faydalı yağları tercih edin
Bu diyetin doğası gereği tükettiğiniz gıdaların olabildiğince doğal ve işlenmemiş olması gerekiyor. Bu nedenle ayçiçek yağı, kanola yağı, mısır, yağı ve margarinden uzak durulmalı. Bunların yerine zeytinyağı, fındık yağı ve susam yağı tercih edilebilir. Hindistan cevizi yağı, somon yağı ve avokado yağı da aynı şekilde sağlıklı ve tercih edebileceğiniz yağlardır.
Paleo Diyetinin Özeti
Bu diyette yediklerimize dikkat etmekten başka sınır yoktur. Acıktığınızda doyana kadar yiyebilirsiniz, tek şart yediklerinizin Paleolitik Çağ’a uygun olması. Diyetimizin beslenme şablonunu şöyle açıklayabiliriz:
- %40 Protein
- %20-30 Karbonhidrat
- %30-40 Yağ
Taş Devri Diyeti’nin Artıları ve Eksileri
Paleo Diyeti’nde karbonhidrat tüketimini azalttığımız için insülin seviyesinde düşüş meydana gelir, bu da yağ yakımını artırır. Aynı zamanda düşük karbonhidrat kan şekerinin de dengelenmesine yardımcı olur. Bu nedenle bu diyet diyabet hastalarınca da uygulanabilir. Ek olarak taze ve doğal gıdaların tüketilmesi bağışıklık sistemimizi de güçlendirecektir.
Paleolitik Çağ’da yaşamış atalarımızla aynı beslenme düzenini uygulamak biraz pahalı olabilir. Bu nedenle protein ihtiyacını karşılamak için baklagiller de tüketebilir ve bu yolla maliyetleri biraz kısabilirsiniz. Bu diyeti “et diyeti” olarak görmek vücudun lif ihtiyacını görmezden gelmeye neden olabilir. Bu durumda sindirim sorunları yaşanması kaçınılmaz olacaktır. Bu nedenle et ve balığa ek olarak yeterli miktarda sebze tüketildiğinden emin olunmalıdır.
Paleo Diyetinde Uzak Durulması Gerekenler
- Rafine şeker
- Tuz
- Süt ve süt ürünleri
- İşlenmiş Gıdalar
- Alkol
- Nişastalı sebze-meyveler
- Un ve tahıl
Örnek Paleo Diyeti Listesi – 1
Kahvaltı
- Haşlanmış ıspanak
- 5 dilim pastırma
- 5 tane fındık
Ara Öğün
- 1 adet portakal
Öğlen
- 250 gram dana bifteği
- 1 tatlı kaşığı tereyağı
- 5 dilim ananas
- 1 kase semizotu
Ara Öğün
- 1 adet yeşil elma
Akşam
- 2 parça ızgara somon balığı
- 1 kase yeşil salata
- 1 kase fıstık
- 1 kaşık zeytinyağı
Örnek Paleo Diyeti Listesi – 2
Kahvaltı
- Yağsız sade omlet
- 3-4 tane siyah veya yeşil zeytin
- 1-2 tane tatlı biber
- Sıkılmış sebze suyu veya yarım avokado
Ara Öğün
- 2 tane fındık veya badem
- Gün içinde isterseniz 1 bardak şekersiz çay içebilirsiniz
Öğlen
- 200 gram ızgara et veya dana ciğeri
- 1 kase brokoli çorbası
- 1 adet kırmızı biber
Ara Öğün
- 1 Avuç fındık veya 2-3 tane badem
Akşam
- 200 gram kuşbaşı dana eti
- 2 ufak brokoli ve 1 biber
- 1 tane mevsim meyvesi veya yeşil salata
Hatırlatma:
Bazı takipçilerimiz listemizdeki yiyeceklerin bazılarını yemek istemeyebilir. Unutmayın ki bu diyette zaten mutlak sınırlar koymuyoruz.
Umarım Paleo Diyeti rehberimizi yararlı bulmuşsunuzdur! Lütfen günde en az 2,5 litre içmeyi unutmayın. Su içmek hem kilo vermenizi hızlandıracak hem cildinizi gençleştirecek hem de vücudunuzdaki toksinlerin atılmasına yardımcı olmaktadır. Bu sebeple aklınıza her geldiğinde su içmeye gayret edin.
Ayrıca her gün en azından 30 dakika yürümek de kalori yakmanızı sağlayarak daha hızlı kilo vermenize yardımcı olacaktır. Paleo Diyeti ile ilgili daha ayrıntı için https: // thepaleodiet.com adresini ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca sitemizde yer alan diğer diyet listelerine göz atabilirsiniz. Sağlıcakla kalın !