Vücudumuza aldığımız hemen hemen her gıda maddesinde bulunan karbonhidratın hiç ne işe yaradığını merak ettiniz mi?
Merak ettiyseniz, işte size karbonhidratların ne işe yaradığı hakkında bilgi:
-karbonhidratların içeriğinde karbon, hidrojen ve oksijen bulunduğu biliyorsunuzdur. Alyuvarların ve beyin dokusunun en önemli enerji kaynaklarından biri olan glikoz karbonhidratlı meyvelerde bol miktarda bulunur.
– Kuru fasulye, muz ve tam tahıllı ekmekte bulunan nişasta bağırsakların düzenli çalışmasını sağlamaktadır.
– karbonhidratlar vücuttaki yağların aktif bir şekilde kullanılmasını sağlar. Karbonhidrat eksikliği bulunan insanların vücudu, yağları direk yakarak enerji elde etmeye çalışır. Böyle de olunca vücutta zararlı bileşikler oluşur.
– bol miktarda karbonhidrat içeren besinler vücudun yakıtıdır. Karbonhidratlar sayesinde enerjik ve dinç hissederiz kendimizi.
– Karbonhidrat eksikliği, B vitamini, aminoasitler ve lif eksikliğine yol açmaktadır. Halsizlik, sindirim bozuklukları, sinir sistemi bozuklukları ve vücudun direncinin düşmesi karbonhidrat eksikliğinde ortaya çıkan durumlardır.
Ekmek Yemenin Yararları ve Zararları Nelerdir?
Bana göre ekmeksiz bir hayat, susuz bir hayata eşdeğerdir. Ama bazılarına göre ise ekmek hiç yenilmemesi gereken, kilo yapan, zararlı bir besin maddesidir. Bu durum tamamen yanlıştır. Ekmeğin yararlarının ne kadar çok olduğunu birazdan anlattıktan sonra eminim ekmek yemeyen arkadaşlarımız da az da olsa ekmek yemeye başlayacaktır.
Zayıflamak uğruna yapılan diyetlerde en önce ekmek kesilir. Bu diyetteki amaç mideyi küçültüp az yeme isteği uyandırmaktır. Ya da kilo yapan tek şeyin ekmek olduğu düşünülür. bazı diyet yapan arkadaşlarımız diyetleri boyunca hiç ekmek yemez ancak bir tabak yemek yiyecekleri yerde 2 tabak yemek yerler.
Ekmek yapımında kullanılan mayanın, dolayısıyla ekmeğin vücudumuz için hayati bir önem taşıdığını biliyor muydunuz?
Ekmeğin ve ekmek mayasının faydaları nelerdir?
Bağışıklık sistemimizin ilk savunmasını yapan makrofajlar (beyaz kan hücreleri) üzerindeki özel yüzeylere bağlanarak, bağışıklık sistemini aktif hale getirmesinden dolayı güçlü bir bağışıklık sistemi destekleyicisi olan Beta-Gluten, ekmek mayası tamamen doğal bir besin kaynağıdır.
Enfeksiyonlara karşı savunma görevi yapan hücreleri aktif hale getiren, vücuda yabancı hücreleri sarıp yok eden ve vücudun savunma mekanizmasını harekete geçiren etkiyi başlatır. Bunun sonucunda da güçlü bir bağışıklık sistemi oluşur. Sağlıklı bireyler kullandığında hastalıklara karşı dayanıklılık ve direnç geliştirir.
Beta-gluten yani ekmek mayası; aynı zamanda, kolestrol ve kan şekeri düzeylerinin azalmasına katkıda bulunur, vücutta yıpranmış, hasar görmüş dokuların iyileşmesine yardım eder ve antioksidan özellik gösterir.
Çocuğunuz ve siz sağlığınız için mutlaka her gün az da olsa ekmek yiyin.