Verilere göre günümüzdeki yaş sınırı 80’li yaşlara kadar dayandı. Bu da demek oluyor ki günümüzdeki yaş ortalaması 40’dır. Sağlıklı ve dengeli bir hayatla 40’lı yaşların sonuna kadar genç ve enerjili kalabilirsiniz. Asıl mesele 40’ların bitmesiyle ortaya çıkıyor. Çünkü yaşlılık evresine yavaş yavaş girmeye hazırlanan insan bünyesini bu yaşlarda zinde tutmak için orta yaş dönemini iyi geçirmek, geleceğe yatırım yapmalısınız. 40’lı yaşlarda hazır gıda tüketerek, sebze ve meyve ağırlıklı beslenerek, spora yönlenerek dinç kalabilirsiniz. Bu 20 besin sayesinde kendinizi yaşlı hissetmeyeceksiniz ve dinç kalacaksınız.
1.Mor yiyecekler
Yaş ilerledikçe orantılı bir şekilde hücrelerin yenilenme hızı da düşmektedir. Hücrelerin yenilenmeme problemi birçok zarara sebep olur. Deri hücreleri ve sinir hücrelerinde yaşanan bu problemden kaynaklı hastalıklar mevcuttur. Tüm bunlara engel olmak istiyorsanız böğürtlen, üzüm, kırmızı erik, pancar gibi mor yiyecekler tüketmelisiniz.
2. Omega-3
Ceviz,badem gibi kuruyemiş ve balık başta gelmek üzere deniz ürünlerini tüketerek omega-3 temel yağ asitlerini vücudunuza alabilirsiniz.
3. Susam ve keten tohumu
Keten tohumu ve susam içeriğinde lignan ismi verilen antioksidan taşımaktadır. 40’lı yaşlarında olan birçok kişinin lignan maddesine ihtiyacı vardır. Lignan ihtiyaçlarını gidermek için salatanın üzerine ya da yoğurdun üzerine susam veya keten toğumu dökebilirsiniz.
4. B6 Vitamini
40’lı yaşlar kadınlar için menopoz dönemine ilk adım olmasa da belirtiler gözlemlenebilir. B6 Yaşta olmak üzere vitamin açısından zengin ürünleri tüketilmesiyle beraber bu belirtileri azaltmak mümkündür. Menopoz döneminde yaşanan depresyonun meydana getirdiği kötü sonuçları engelleyebilirsiniz.
5. Badem
Vücudunuzda tokluk hissi vermesini sağlayan leptin hormonu bulunmaktadır. Fakat yaş ilerledikçe leptin hormonu azalır ve eksilir. Böylelikle hep açlık hissi ortaya çıkar. Açlık hissini ortadan kaldırmak için çok fazla yemek tüketiyorsunuz ve kendinize zarar veriyorsunuz. Açlık hissinizi ortadan kaldırmak için yemek yerine bol bol badem tüketmeniz daha sağlıklı yöntem olacaktır. Badem bu faydasının yanı sıra kalsiyum kaynağı da sayılmaktadır.
6. Süt ve süt ürünleri
İlerleyen yaşlarda gücünüzü korumak için orta yaşlarda bol miktarda süt ve süt ürünleri tüketmelisiniz. Günde kesinlikle 3 bardak az yağlı ya da yağsız süt içmeye gayret gösterin. Yoğurt, krem peynir gibi süt ürünlerini de tüketmeniz yeterli olacaktır. Süt ve süt ürünlerini tükettiğinizde kemikleriniz sizinle beraber yaşlanmayacak ve daha güçlü kalacaktır.
7. Sebze ve meyve
Orta yaşlardan itibaren beslenmenizi yüksek lifli ve düşük yağlı maddeler, mineraller, vitaminler, antioksidanlar ile zenginleştirmelisiniz. Beslenmenizi zenginleştirmeye günde az iki porsiyon meyve ve iki porsiyon sebze tüketerek başlayabilirsiniz. Sebze ihtiyacınızı salatalık ile fazlasıyla karşılayabilirsiniz.
8.Tam tahıllar
Yaş ilerledikçe beraberinde gelen sorunlardan biri kilolarımızdır. Ne kadar diyet ve spor yaparsanız yapın kilo almaya başladıysanız geri vermeniz gençlikteki kadar basit değil. Potasyum ve lif açısından oldukça zengin olan tam tahıllar 40’lı yaşlara girilmesiyle beraber kilo alınmasını önler. Tam tahıllı ürünlerin tüketilmesi ile birlikte kan basıncını da dengeler.
9. A, C ve E vitaminleri
Kadınların 40’lı yaşlardan itibaren ağır ve ağrılı adet dönemleri başlar. Bu dönemde bol miktarda A, C ve E vitaminlerini tüketebilirsiniz.
10. Yoğurt
Yoğurt içeriğinde bol miktarda A vitamini ve D vitamini içermektedir. A vitamini cilt sağlığı için çok önemlidir. Düzenli yoğurt tüketerek vücudunuzun ihtiyacını karşılar ve cildinizin yumuşamasını sağlarsınız.
11. Tatlı patatesi
Yaş ilerledikçe şeker hastalığı da ortaya çıkar. İlerleyen yıllarda şeker hastalığıyla karşılaşma ihtimalinizi azaltmak için orta yaş dönemindeyken tatlı patates tüketmeye özen gösterin. Tatlı patates tükettiğiniz taktirde bağışıklık sisteminiz güçlenir. Böylelikle vücudunuz hastalıklara karşı koruma kalkanı oluşturur.
12. Soya sütü
Başta osteoporoz olmak üzere birçok kemik sorunlarına karşı silahımız olan soya sütü A, B2 ve B1 Vitaminleri yönünden oldukça zengindir. Soya sütünü tüketerek vücudunuzun kalsiyum ve protein ihtiyacını karşılayarak kemiklerinizin güçlenmesini, dinç kalmasını sağlarsınız.
13. Yağsız et
Yaş ilerledikçe yağdan uzak durmanız gerekiyor. Bu yüzden orta yaşlarda yağ tüketiminden uzak durmaya başlarsanız sizin için daha kolay olur. Et tüketirken de olduğunca yağsız et tercihleriniz arasında olmalıdır. Yağsız şekilde yiyeceğiniz dana eti sayesinde vücudunuzun demir eksikliği karşılanır ve böylelikle hücrelere akciğerlerden oksijen transferi sağlanır.
14. Çilek
Çilek tükettiğiniz taktirde cildinizde oluşabilecek sorunları önlemiş olursunuz. Ya da oluşmuşsa azalmasını sağlarsınız. Çileğin bir diğer faydası ise hücre hasarlarını önlemesidir.
15. Kırmızı üzüm
Orta yaştan itibaren sıklıkla görülmeye başlayan kolesterol ile savaşa başladıysanız üzüm sizin için güçlü silah olabilir. Kırmızı üzümün içeriğinde bol miktarda antioksidan bulunmaktadır. Bu sayede arter tıkanması önlenir ve kolesterol düşer.
16. Yeşil çay
Günde en az bir bardak yeşil çay tükettiğiniz taktirde yaşlanmaya karşı önlem alır ve vücudunuzun direncini koruyabilirsiniz.
17. İncir
Vücudunuzun pH değerini koruyan incir, diğer taraftan da insülin seviyenizi düşürür.
18. Somon
Yaş ilerledikçe ortaya çıkan bilişsel bozuklukları azaltmak için somon tüketebilirsiniz. Böylelikle Alzheimer hastalığının kapısını da kapatmış olursunuz.
19. Fasulye
Yaşlılık dönemindeyken vücut yeni hücre oluştururken zorluk çeker. Fasulyeyi tükettiğiniz de vücut yeni ve sağlıklı hücreler üretir. Fasulye bunlarla kalmayıp günlük demir ihtiyacınızı da karşılar
20. Yaban mersini
Yaşlılığın beraberiyle getirdiği problemlerden biri ölümle sonuçlanabilen kalp krizi rahatsızlıkları, kanser gibi birçok hastalığa karşı koruma oluşturmak için yaban mersini tüketmelisiniz.