Merhaba arkadaşlar. Bugün Pelin Öztekin nasıl kilo verdi konusundan ve bir sağlık sorunundan bahsetmek istiyorum. Siz de birazdan anlatacağım durumları yaşadıysanız hatta hala yaşıyorsanız bu yazıyı okumanızda fayda var.
Bir çok örnek diyet listesi denediniz, hatta diyetisyen tarafından hazırlanan kişiye özel programları uyguladınız, spor da yaptınız, yeri geldi aç kaldınız fakat yine de kilo veremediniz.
Zaten ne yaparsanız yapın kilo verememenin hayal kırıklığını yaşarken bir de yakınlarınız artık bırakmanız gerektiğini, sizin kilo veremeyeceğinizi, söylüyor. Zamanında sizinle aynı durumu yaşamış olan birisi var. Evet o kişi Pelin Öztekin.
O kendi durumunu bir ropörtajında ”Zayıflamamı çok istediler. Babam altı kere en iyi diyetisyenlere götürdü. Kelimesi kelimesine tüm listeye uyuyordum ama ertesi hafta gittiğimde kilo almış oluyordum. Babam “Okulda sen gizli gizli yiyorsun” diye isyan etti ve götürmekten vazgeçti.
Bir gün ana haberi izlerken tiroit hastalığının belirtilerini duyunca babama “Ben tiroit hastasıyım, son kez doktora götür” dedim. “Kendi kendine hastalık yaratma” dedi. O ana kadar hiçbir doktor tiroidime bakmamıştı. Hipotiroidi çıktı, hiç çalışmıyormuş. “Su içse yarıyor” derler ya o işte benim.” diyerek anlatıyor.
Tiroid bezi boynun ön bölümünde yer alır. Tiroid bezinde üretilen tiroid hormonların yaşam boyu metabolizma faaliyetlerinin düzenlenmesinde etkisi büyüktür. Tiroid bezinin az çalışarak yeterli miktarda tiroid hormonu salgılamamasına hipotiroidi denir.
Tiroidin az çalışmasının (Hipotiroidi) belirtileri nelerdir?
- Sürekli Halsizlik
- Ciltte kuruma
- Kilo alma
- Saçlarda kuruma
- Sürekli üşüme
- Kas ve kemiklerde ağrı
- Uyuşma
- Adet düzensizliği
- Kabızlık, şişkinlik
- Hafıza problemleri
- Depresyon belirtileri (İsteksizlik, mutsuzluk)
Eğer hipotiroidi hastasıysanız metabolizmanız az çalışır bu durum bütün vücudu etkiler ve diğer insanlara göre çok az yemenize rağmen kilo alma durumu ortaya çıkar, yine metabolizmanız az çalıştığı için kilo vermede zorlanırsınız.
Geçmiş yıllarda teknik yetersizliklerden dolayı hipotiroidi teşhisi birçok hastaya konulamıyorduysa da günümüzde hipotiroidi teşhisinin koyulması ve tedavisini gerçekleştirilmesi çok daha kolay. Eğer siz de yazımda bahsettiğim tecrübeleri yaşadıysanız en kısa zamanda sabah aç karna aile hekiminize veya bir endokrinoloji uzmanına başvurup durumu ve şüphelerinizi anlatmalısınız.
Eğer tiroid hastasıysanız kan tahliliyle teşhisi koyup tedaviyi uygulamaya başlayacaktır. Ve hormonlarınız normale döndüğünde metabolizmanız düzgün çalışacak size uygun diyet programlarını uygulayabilecek, sonunda istediğiniz sağlıklı vücuda kavuşabileceksiniz. Diğer diyet programları için sitemize göz atmayı unutmayın.
Not: Unutmayın bu hayattaki en önemli şey sizin sağlığınız. Yorum yapmayı ve yazımızı aşağıdaki kutucuklardan paylaşmayı unutmayın. 🙂