Anasayfa / Diyet Önerileri / En İyi Diyet Listeleri Etkili ve Kilo Verdiren Diyetleri!
Dünyanın En İyi Diyet Listeleri Nelerdir ?
Dünyanın En İyi Diyet Listeleri Nelerdir ?

En İyi Diyet Listeleri Etkili ve Kilo Verdiren Diyetleri!

Kilo vermek için ortaya sürekli yeni diyet programları atılmaktadır. Tüm bu diyet listeleri hızlı ve kolay yoldan kilo vermeyi vaat eder. Bazıları vaat ettiği etkiyi gerçekten gösterirken pek çoğu imkansız iddialarda bulunarak hevesimizin hüsranla sonuçlanmasına sebep olur.

Pek çoğumuz oldukça hızlı bir şekilde kilo vermek istiyoruz. Bunu yapmak için de şok diyet planlarını uygulamaya çalışıyoruz. Ancak bu tarz diyetlerin uzun vadede sonuç getirmeyen diyetlerdir. Bu nedenle sağlıklı ve düzenli bir beslenme planına dayanan, kesin ve kalıcı sonuçlar veren diyet programlarına ihtiyaç duyulmaktadır.

Tabi ki burada kilo vermeye karar veren kişinin kendi bünyesine uygun doğru bir diyet planını seçerek işe koyulması gerekmektedir. Kimi insanlar birkaç hafta boyunca ekmek yemeyi bıraktıklarında kilo vermeye başlarken kimi insanlar uzun yıllar boyunca yemeklerini kısıtladıklarında bile kilo verememektedir.

Ayrıca pek çok diyet programının başlangıçta çok etkili olduğunu gözlemlerken bir süre sonra kilo verme etkisini de yitirdiğini görüyoruz.

Buna göre, birkaç hafta içinde kilo vermeyi amaçlamak yerine, beslenme programlarını uzun vadede takip etmek, uzun sürecek olsa bile, sonunda dengeli bir kiloya ulaşmanıza yardımcı olacaktır. Bu nedenle, açlıkla kilo vermek ve vücuda acı çektirmek yerine, sağlıklı bir beslenme programı uygulamaya koymalısınız. Bu yazımızda sizlerle paylaşacağımız konu başlığı: dünyaca ünlü, etkileri kanıtlanmış en iyi diyet listeleri ! En etkili diyetler hangileridir ?

En İyi Kilo Verdiren Diyetler Hangileridir ?

En İyi Diyet Listeleri

Ketojenik Diyet – Düşük Karbonhidrat Diyeti

Düşük karbonhidrat diyeti veya ketojenik diyet olarak tanımlanan glikoz tüketen, azaltıcı veya tamamen yok edicidir. Son olarak, vücudun kullanmak için glikoz kaynağı olmadığında, depolanmış vücut yağını kullanmaya başlar ve kilo vermeye yol açar.

Ketojenik Diyet / Düşük Karbonhidrat Diyetii
Ketojenik Diyet / Düşük Karbonhidrat Diyeti son yılların en popüler diyetleri arasında yer almaktadır.

Artıları

Muhtemelen, özellikle diyetin ilk haftalarında ve aylarında çok hızlı bir kilo kaybı süreci yaşayacaksınız. Çünkü şekerli ve nişastalı yiyecekler tükettiğimizde, vücudumuz insülin hormonunu salgılar ve hücrelerimize enerjiyi vücut yağları olarak depolamayı emreder. Karbonhidrat sindiriminin çok düşük olması durumunda, vücut daha az insülin salgılar ve bunun sonucu olarak glikojen vücut tarafından tüketilir ve depolanmaz. Glikojen bittiğinde, vücut yağları kullanılacaktır. Yani yağ yakımı gerçekleşecektir.

Düşük karbonhidratlı diyet daha az şeker ve nişasta içerdiğinden diyabet riski daha düşüktür. Aksine yüksek karbonhidratlı diyetler ise Obezite, kalp hastalıkları ve diyabet risklerini yükseltmektedir.

Tahıl ve diğer karbonhidratları tüketmek yerine protein bakımından zengin gıdalar ve sağlıklı yağları tükettiğinizde kolayca doyacak ve daha az açlık hissedeceksiniz. Burada özellikle yağlar ve proteinler önemli etkilere sahiptir ve insülin azalması nedeniyle daha az ghrelin (açlık) hormonu sağlar.

Eksileri

Karbonhidratları çok fazla azaltmak enerji yoksunluğuna ve yorgunluk belirtilerine neden olabilir. Özellikle aktif yaşamı olan insanlar, tempoyu sürdürmek için yeterli enerji bulamayabilirler.

Karbonhidratlar meyve ve fasulye vb. besinlerde de bulunur. Tamamen hayatınızdan çıkartmak, temel vitamin ve mineralleri almayı önleyebilir.

Az Yağlı Diyet Planı (Low-fat Diet)

Düşük yağlı diyetler, vücudunuzun günlük aldığı yağı sınırlamayı ön görmektedir. Bu diyet özellikle 1980’li yıllarda oldukça popüler hale geldi.

Düşük yağlı diyetler vücudun yağ alımını sınırlamaktadır.
Düşük yağlı diyetler vücudun yağ alımını sınırlamaktadır.

Artıları

Çok yağlı yiyecekler genellikle yüksek kalorili yiyeceklerdir. Kalori hesaplamaya dayalı diyet yapmak istiyorsanız, yüksek kalorili yiyecekleri tüketmekten kaçınmaya özen gösterin. Yüksek kalorili ve yağ oranına sahip yiyeceklerden uzak durmak kilo vermenize yardımcı olabilir.

Tatlılar veya kola gibi şekerli, yağlı yiyecekleri beslenme düzeninizden çıkartmanız vücudunuz için oldukça sağlıklı olacaktır.

Eksileri

Düşük yağlı gıdalar genellikle şeker ve doğal olmayan maddeler içeren işlenmiş gıdaları bünyelerinde barındırır. Bu yiyecekler de bazı bünyelerde kilo alımına neden olabilir.

Ayrıca az yağlı yiyecekleri tercih etmek daha fazla tüketmeye de neden olabilir. Çünkü az yağlı yiyecekler yeterli doygunluk sağlayamadığından yiyecek tüketimimizi arttırma ihtimali yüksektir.

Vücudumuzun yağa ihtiyacı var. Avokado ve tereyağı gibi yiyecekler yüksek kaloriler içermesine rağmen, vücudumuzu işlevsel yapan sağlıklı yağlara sahiptir.

Akdeniz Diyeti (Mediterranean Diet)

Akdeniz Diyeti, ülkemizin de içerisinde bulunduğu ve dünyanın en güzel coğraflarından biri olan Akdeniz bölgesinin ana beslenme öğünlerinde yer alan taze meyve, sebze, zeytinyağı, kümes hayvanları ve deniz ürünlerini bizlere sunmaktadır.

Akdeniz Diyeti en hızlı diyet listeleri
Akdeniz Diyeti bolca yeşillik, zeytinyağı ve balık ürünlerini içermektedir.

Artıları

Akdeniz diyet listesi doğada bulunan yiyeceklere odaklandığından, işlenmiş yiyecekleri pek tüketmeyeceksiniz. Örneğin çerez yerine kurutulmuş meyveleri tercih edebilirsiniz.

Zeytinyağı, balık yağı gibi sağlıklı yağ bakımından zengin besinler, kalp hastalıkları riskini azaltabilir. Ayrıca bu diyet planı, uzun bir süre devam edilebilen sağlıklı bir program olduğundan oldukça avantajlıdır.

Eksileri

Aşırı tüketime açıktır. Sağlıklı yağlar sağlığımız için iyi olsa da, yine de kontrol edilmesi gerekiyor, yağ kullanımında dikkatli olup aşırıya kaçılmaması gerekmektedir. Bu durum bazılarımız için zor olabilir.

Bu beslenme tarzı ve diyet uzun vadede sağlığa iyi gelse de, hızlı kilo vermek isteyenler için kısa sürede sonuç veremeyebilmektedir. Ancak uzun vadede kilo vermenizi sağlayan sağlıklı bir diyettir. Akdeniz Diyet Programı yazımıza göz atmayı unutmayın !

Örnek Akdeniz Diyeti Listesi

  • Kahvaltı: 2 dilim kepekli ekmek, 5 adet zeytin, 1 bardak yağsız süt, 1 kase meyve
  • Öğle: Balık çorbası (Domates, havuç, lahana, soğan, sarımsak ve maydanoz ekleyin. Sebzeleri zeytinyağında soteleyebilirsiniz.) 2 ince dilim kepekli ekmek, 1 kase yağsız yourt, 1 küçük tabak zeytinyağlı fasulye, 1 adet meyve (portakal, yeşil elma vb.)
  • Akşam: 1 porsiyon az yağda yapılmış ızgara tavuk, fırında yahut haşlama patates (100 gram kadar maydanoz, limon ve az zeytinyağı ekleyin.), 2 ince dilim kepek ekmeği, istediğiniz kadar çiğ halde sebze, 1 adet meyve

Vejetaryen Diyeti / Vegan Diyeti

Vejeteryanlar genel olarak kümes hayvanları, deniz ürünleri ve et yemekten kaçınmaktadırlar. Öte yandan, veganlar bunu bir adım daha ileriye götürüyor ve her tür hayvan ürününden de kaçınıyorlar. Süt ürünleri ve yumurta gibi besinler dahil.

Vejetaryen Diyeti
Vejetaryen Diyetler hiç bir zaman popülerliğini kaybetmemektedir.

Artıları

Bitkisel bir beslenme düzenine sahip olduğu için, lif açısından ve yağ bakımından oldukça zengindir. Yani kalorileri saymana gerek yok !

Vejetaryen diyet planları düşük tansiyon ve düşük kolesterol ile ilişkilidir. Bunları kontrol etmek istiyorsanız eti hayatınızdan çıkartmak yardımcı olabilir.

Eksileri

İçinde et olmasa bile patates kızartması ve patates cipsleri sağlıklı mıdır ? Sebze ve meyveler vejeteryan olsalar bile kullanılan yağlar ve bazı ürünler bizler için sağlıklı değildir. Başka bir deyişle, et tüketmemek doğrudan sağlıklı beslendiğiniz anlamına gelmez.

Yüksek beslenme değerlerine sahip olan etleri bir anda kesmek vücudunuzda bazı ihtiyaçların karşılanamamasına sebep olabilir. Bu yüzden et tüketilmemesi halinde protein sağlayan çeşitli bitkisel besinlerin tüketilmesine dikkat edilmelidir.

Paleo Diyeti (Taş Devri Diyeti)

Paleo Diyet, binlerce yıl önceki atalarımızın beslenme sistemini bizlere teklif etmektedir. Paleo Diyet planı ile ilgileniyorsanız, bu konudaki rehberimizi inceleyebilirsiniz. 

Paleo Diyeti Nasıl Yapılır ?
Paleo Diyeti Nasıl Yapılır ?

Artıları

Bu diyet planının tahıl içermemesi aslında faydalı olabilir, çünkü düşük besin değeri nedeniyle nişastalı kalorileri devre dışı bırakırsınız ve bu durum insülin seviyesinizi azaltır. Bu diyette genel olarak tahıllar yerine sebzeler tüketilir. Ayrıca proteini yüksek et tüketimi de vardır.

Besleyici yaşam tarzı ile daha fazla mineral, omega-3, protein ve sağlıklı yağları almanızı sağlar. Paleo Diyet planını uygulayan kişiler genellikle hastalıklarla daha az yakalanır ve kilo verme konusunda daha başarılı olurlar. Bu sebeple en iyi diyet listeleri başlığımız arasında en önemli diyetler arasında yer almaktadır. Sitemizde yer alan ve yukarıda linkini paylaştığımız Paleo Diyeti ile ilgili ayrıntılı rehberimize göz atmayı unutmayın.

Paleo Diyetinde tahıllardan ve şekerlerden uzak durmalısınız. Bu diyet listesi genellikle taze balık, orman meyveleri, yeşil sebzeler ve kuru meyveler gibi iltihap önleyici yiyecekleri içermektedir.

Eksileri

Malesef, bu diyeti uygulayan insanlar biraz fazla et tüketebiliyorlar. Bu nedenle hayvansal ürünlerde bulunan toksinleri vücuda sokabiliyorlar.

Örnek Paleo Diyeti Listesi

  • Kahvaltı: Haşlanmış ıspanak ya da yağsız sade omlet, 3-4 tane yeşil ya da siyah zeytin, 5 adet fındık ya da 1-2 adet tatlı biber
  • Ara Öğün: 1 adet portakal ya da elma
  • Öğle: 250 gram biftek, 1 kase semizotu, 5 dilim ananas
  • Ara Öğün: 1 adet elma ya da portakal
  • Akşam: 2 parça ızgara somon balığı, 1 kase yeşil salata (1 kaşık zeytinyağı), 1 kase fıstık

Aristo Diyeti Nedir?

Türk diyetisyen ve beslenme danışmanı Dr. Gönül Ateşsaçan tarafından geliştilen Aristo Diyeti %80 çiğ sebze ve meyve tüketimini hedeflemektedir. Özellikle Türkiye’de oldukça popüler olan Aristo Diyeti ile yüksek meblağlarda kilo veren insanların sayısı oldukça fazladır. “Aristo Diyeti ile 30 kilo, 50 kilo verdi.” gibi haberler sık sık manşetlere taşınmaktadır.

Aristo Diyeti Nedir ? Nasıl Yapılır ?
Aristo Diyeti Nedir ? Nasıl Yapılır ?

Aristo Diyetinde 3 hafta boyunca ekmek (tam buğday ve kepekli ekmekler dahil), makarna, pilav gibi gluten içeren besinlerden kesinlikle uzak duruluyor. Yoğurt, peynir, süt, yumurta, beyaz et gibi proteinlerle birlikte çiğ yeşil sebze, az şekerli meyveler tercih ediliyor. Aristo Diyeti ile 1 haftada 1 beden küçülmek vaat ediliyor. Hızlı ve sağlıklı kilo verdirtme özelliği sayesinde en iyi diyet listeleri listemiz de yer almaktadır. Aristo Diyeti ile ilgili hazırladığımız ayrıntılı yazımıza göz atmayı unutmayın.

Örnek Aristo Diyeti Listesi

  • Kahvaltı: 2 adet haşlanmış yumurta, az yağlı peynir, bol yeşillikli salata
  • Ara Öğün: 2 tane salatalık, 1 yeşil çay, 1 çay bardağı leblebi
  • Öğle: 100-150 gram beyaz et ya da kırmızı et, bol yeşillikli salata (roka, marul vb.)
  • Ara Öğün: 1 adet yeşil elma, 1 kase çilek, 1 fincan rezene çayı ya da yeşil çay
  • Akşam: 100-150 gram beyaz ya da kırmızı et, bol yeşillikli salata (roka, marul vb.)

Dr. Gönüş Ateşsaçan’ın web sitesini de ziyaret etmeyi unutmayın:
http:// www.  aristodiyeti. com.tr/ 

Kendi Kilo Verme Başarı Hikayem

Özellikle benim gibi aşırı kilolu insanlara ilham olacağını düşündüğüm kilo verme hikayem ve uyguladığım diyet programı da pek çok insanın kilo probleminin çözümüne katkı sağlayacağını düşünmektedir.

Kilo Verme Başarı Hikayem

4 ay gibi bir sürede 101 kilodan 78 kiloya düşerek 6 senedir kilo almayan biri olarak benim hayatımda değiştirdiğim şeyler: şekeri, tuzu minimuma indirmek, hazır yiyecekler ve abur cuburlardan uzak durmak, şekerli ve sağlıksız hazır içecekler uzak durmak ve tavuketi, salata, meyve ve sağlıklı yağlar (zeytinyağı) tüketerek kilo vermeye dayalı bir diyet uygulamak idi.

Bizzat 4 ay gibi bir sürede kilo vererek hayatımı nasıl değiştirdiğimi ayrıntılı olarak anlattığım yazıma buradan göz atabilirsiniz: Nasıl Kilo Verdim ?

Örnek Diyet Listem

  • Kahvaltı: 1 büyük domates, maydanoz, taze biber ile az yağlı zeytinyağlı bir tabak, 1 dilim beyaz peynir, 1 ince dilim kepekli ekmek, 1 adet haşlanmış yumurta, 1 bardak çay
  • Ara Öğün: 1 adet elma
  • Öğle: Mercimek ya da tarhana çorbası, 1 adet elma ya da portakal, bol su
  • Ara Öğün: 1 adet kepekli galeta
  • Akşam: Bol yeşillikli salata (roka, marul, zeytinyağı vb.) üzerine serpiştirilmiş tavuk parçaları, ayran ya da portakal suyu yahut çay
  • Gece: Yeşil çay

Unutmayın !

Unutmayın, bu diyet planlarının kurallarını illa adım adım izlemeniz gerekli değil, kendinize uymayan bölümleri fazla olmamak kaydıyla bir miktar değiştirebilirsiniz. Ya da bu diyetleri belirli aralıklarla zaman zaman uygulayabilirsiniz. Örneğin, haftada birkaç gün vejetaryen beslenmeyi takip edebilir ve sonra normal beslenmenize geri dönebilirsiniz.

Bunun yanı sıra birkaç hafta boyunca aldığınız karbonhidrat miktarını azaltabilir, insülininizi düşürebilir ve daha sonra Akdeniz Diyetine geçerek daha dengeli bir beslenmeye sahip olabilirsiniz. Umarız sizler için mümkün mertebe ayrıntılarına yer vermeye çalıştığımız ve zamanla güncelleyerek yeni diyetleri de ekleyeceğimiz en iyi diyet listeleri yazımızı sevmişsinizdir !

Her zaman söylediğimiz gibi, egzersiz ve yürüyüş yapmayı, sağlıklı beslenmeyi, abur cuburlardan uzak durmayı kendinize alışkanlık haline getirin ve mutlaka günde 2,5 litre su tüketmeye özen gösterin. Su tüketmek hızlı kilo vermenize yardımcı olmakla birlikte vücudunuzda birikmiş zararlı toksinlerin atılımına yardımcı olacak ve cildinizin gençleşmesine katkı sağlayacaktır !

Buna da göz atın

Protein Diyeti Olan Dukan Diyeti Listesi ve Aşamaları

Günümüzde kilo vermeye çalışan insanların sayısı her gün artıyor. Bunun en büyük sebeplerinden biride düzensiz …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.