Anasayfa / Sağlık / Tuz Alımını Neden Sınırlamanız Gerektiğini Bilin

Tuz Alımını Neden Sınırlamanız Gerektiğini Bilin

Fazla miktarda olan her şey kötüdür ve çok fazla tüketen tuz sizin için gerçekten kötü olabilir. Bu makalemizde tuz alımını neden sınırlamanız gerektiğine değineceğiz.

Vücudunuz içerdiği sodyum için her gün biraz tuza ihtiyaç duyar. Sodyum vücutta önemli bir rol oynamaktadır. Özellikle, vücuttaki sıvıların miktarlarını düzenler ve vücudun hücrelerine çeşitli diğer besin maddelerinin alınmasını sağlar. Ayrıca, kanın normal pH’sı veya asit-baz seviyesi sodyumdan etkilenir.

Sodyum vücut tarafından verilemediğinden, yediğiniz yiyecek vasıtasıyla vücudunuza yeterli miktarda ilaç vermeniz gerekir.

Bununla birlikte, vücuttaki fazla sodyum böbreklere zarar verdiği için sağlığınıza zararlı olabilir . Aynı zamanda su tutma özelliğini geliştirir ve vücutta suyun ağırlığını arttırır.

Tavsiye edilen tuz miktarı, günde en fazla 5 gramdır (1 tatlı kaşığı tuz yaklaşık 6 gramdır). Bundan daha fazlası genel sağlığınız için zararlıdır ve vücudunuzda istenmeyen reaksiyonlara neden olabilir.

Tuz alımını sınırlamanızın nedenlerinden bazıları aşağıda belirtilmiştir.

1. Tuz Böbreklere Zarar Verir

Vücudunuzun, uygun bir sıvı dengesi sağlamak için az miktarda sodyuma ihtiyacı var. Ancak aşırı sodyum böbrekleriniz için zararlı olabilir.

Aşırı tuz, böbreklerinizin kalp fonksiyonlarının düzgün çalışmasına yardımcı olmak için kan dolaşımınızdaki bu elektroliti seyreltmek için su tutmaya neden olur . Bu böbreklere yük getirir ve böbrek fonksiyonunu etkiler.

Journal of Nephrology’de yayınlanan 2002 tarihli bir araştırma, sodyum alımının kısıtlanmasının, çeşitli kökenlere sahip kronik böbrek hastalığı olan hastalarda ve aynı zamanda hipertansif veya diyabetik hastalar gibi renal hasar riski altında olan hastalarda önemli bir koruyucu ve terapötik önlem olduğunu buldu.

2012 yılında Nefroloji Diyalizi Transplantasyonunda yayınlanan bir başka çalışmada, böbrek hastalarında diyetten sodyumun mütevazı bir azaltılması bile daha düşük kan basıncı, daha düşük protein atılımı ve daha iyi sonuçlarla ilişkili olduğu bildirilmektedir.

Tuz alımının böbrek hastalığının seyri üzerindeki etkisi hakkında bilgi kısmen de olsa, yüksek tuz alımının uzun vadeli sonuçları ağırlaştırdığı yönünde.

Daha sonra, Amerikan Amerikan Nefroloji Derneği Dergisinde yayınlanan 2013 tarihli bir çalışma, kronik böbrek hastalığı olan hastaların iki haftalık az tuz alımının, hücre dışı sıvı hacminde aşırı artışa, kan basıncına ve idrardaki protein boşaltımına neden olduğunu buldu. Uzun süreli sürdürülürse, etkiler hastanın böbrek yetmezliğine ilerleme riskini yüzde 30 azaltabilir.

2. Tuz Kan Basıncını Artırır

Yüksek tansiyon, kardiyovasküler hastalığın önde gelen bir nedenidir ve yüksek tuz alımı, yüksek tansiyonun önde gelen nedenlerinden biridir.

Vücuttaki yüksek bir sodyum seviyesi, bir arteriolar vazodilatör nitrik oksit sentezinde azalmaya neden olur. Bu, kan dolaşımının daha fazla direnç gösterdiği anlamına gelir, çünkü kan damarları bu kadar genişlemez.

Böbrek Beslenme Dergisinde yayınlanan 2009 tarihli bir araştırma, mediasten sistolik azalan ancak diyastolik kan basıncında azalan bir diyet sodyum tüketimi (1.1 mm Hg) bulduğunu bildiriyor. Çalışma, hipertansif hastalarda sodyum kısıtlamasının kan basıncını düşürdüğünü ve tuz alımının azaltılmasının kan basıncı, mortalite ve morbiditeye uzun vadeli etkisinin tYenianımlandığını belirtti.

BMG’de 2013’te yayınlanan bir başka araştırmada, dört veya daha fazla hafta süreyle tuz alımı için ılımlı bir azalmanın önemli ve nüfuz açısından, hem hipertansif hem de normotansif bireylerde cinsiyet ve etnik gruptan bağımsız olarak kan basıncında önemli düşüşler olduğu bulundu.

Elektrolit ve Kan Basıncında yayınlanan 2014 çalışmasında, diyetteki tuz alımının azaltılmasının hipertansiyon, kardiyovasküler hastalık ve inmelerden kaynaklanan ölümlerin sayısını azaltabileceği gösterilmektedir.

Bununla birlikte, McMaster Üniversitesi tarafından yapılan 2016 çalışması, düşük tuzlu bir diyetin yararlı olmayabileceğini ve ortalama tuz tüketimine kıyasla kardiyovasküler hastalık ve ölüm riskini gerçekten artırabileceğini buldu. Çalışma, sadece diyetlerinde sodyum düşürme endişesi duyan kişilerin, yüksek tuz tüketen hipertansiyonu olan insanlar olduğunu vurguluyor.

3. Tuz Mide Kanseri Riskini Arttırır

Yüksek tuz alımı, mide kanseri riskinin yüksek olması ile bağlantılıdır. Aslında Dünya Kanser Araştırma Fonu ve Amerikan Kanser Araştırmaları Enstitüsü, tuzun yanı sıra tuzlu ve tuzlu gıdaların mide kanserinin olası nedenlerinden biri olduğunu teyit eder.

Yüksek tuzlu bir diyet, semptomları daha şiddetli hale getiren mide bakteri Helicobacter pylori’de gen aktivitesini indükleyebilir. Yüksek sodyum içeriği kanser tedavisinin daha az etkili olmasına neden olabilir.

Dünya Gastroenteroloji Dergisinde yayınlanan 2009 tarihli bir araştırma, tuz ve tuzlu yiyecek tüketimini sınırlandırmanın gastrik kanseri önlemeye yönelik pratik bir stratejidir.

Kanser Tedavisi ve Araştırması’nda yayınlanan 2014 yılındaki bir çalışma, toplam tuz alımının ve tuz bakımından zengin gıdaların genel popülasyonda mide kanseri riski üzerinde güçlü bir yan etkisini doğrulamaktadır.

Zaten bir mide ülseri geçiriyorsanız veya mide kanseri için yüksek risk altındaysanız, yemeğinize tuz ilave etmekten kaçınmalı ve düşük sodyum seçenekleri için tercih yapmalısınız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.