Su, her insanın günlük olarak düzenli alması gereken ihtiyaç türüdür. Bir araba nasıl benzinsiz çalışmıyorsa vücudumuz da susuz çalışmaz. Bu nedenle sindirim sisteminden tutun bağışıklık sisteminin çalışabilmesi için günlük en az 12 bardak su yani ortalama 2 litre su tüketmelisiniz. Vücudumuzun yaklaşık %70’ini sudan oluştuğunu düşünmek gerekirse gün içerisinde sık sık içmemiz gerektiğini de anlarız. Tek bir seferde günlük su ihtiyacınızı karşılamak yerine öğünler halinde dağıtarak tüketmeniz daha iyi olacaktır. Fakat bunu yaparken dikkat etmeniz gereken hususlarda bulunmaktadır. Çünkü bazı durumlarda su içmenin yarardan çok zararı olabilir. Biz de bu yazımızda sizler için su içmenin zararlı olabileceği hususları listeledik.
1.Banyodan sonra su içmemelisiniz
Çoğumuz duştan çıkar çıkmaz kendimizi susuz hissettiğimizden dolayı direkt suya koşarız. Çünkü duşta artan vücut ısısı sonucunda susuzluk seviyesi artar. Ama duştan çıktıktan sonra bu susuzluğun üzerine su içmek organların yorulup hızlı yaşlanmasına sebep olur. Bu sebeple duştan çıkar çıkmaz su içmek yerine biraz beklemeli ve ardından su tüketmelisiniz.
2. Acı yedikten sonra su içmemelisiniz
Acı yediğinizde vücudunuza oldukça yarar sağlarsınız fakat acının etkisiyle içmiş olduğunuz su aksine zarar sağlar. Su ile beraber sindirim sisteminde ve midede acının etkisi artacak bu da ülser, gastrit ve ishalin kapısını açacak.
3. Tatlı yedikten sonra su içmemelisiniz
Birçok yerde tatlıyla beraber su da servis edilir. Bunun nedeni tatlı yoğun şeker içerdiğinden dolayı ağızda yaratmış olduğu ağdalı hissi yok etmektir. Fakat içeriğinde şeker nedeniyle tatlıdan hemen sonra su içerseniz kan şekerinizi yükseltebilirsiniz. Bu da sağlığınızı tehtit altına alabilir.
4. Kusar kusmaz su içmemelisiniz
Ara sıra bile olsa her insanın midesi bulanır ve sonucunda kusar. Bu tür durumlarda midenize daha fazla zarar vermemek için kusar kusmaz su tüketmemelisiniz. Çünkü kustuğunuz için mideniz boşalır ve zarar görebilir. Birçok kişi kustuktan sonra su içmek isteyebilir ama midenizin toparlanması için kendinize zaman tanımalısınız.
5. Fazla hareket edip yorulduktan sonra su içmemelisiniz
Eğer çok koştuysanız ve ağır egzersizler yaptıysanız buz gibi bir su içmek istersiniz. Fakat bu zamanda içilen su karaciğer ve dalak büyümesine, şişmesine sebep olabilir. Bu da rahatsız bir ağrıya yol açar. Bu nedenle nefes nefes kaldığınız durumlarda su içmek yerine nefes nefese kalmadan önce su içmeniz daha iyi olacaktır. Hem bu sayede metabolizmanızı hızlandırıp egzersiz sırasında az susarsınız.
6. Meyve yedikten sonra su içmemelisiniz
Meyveler her ne kadar doğal besin olarak sayılsa da şeker içerdiklerini unutmamalıyız. Tıpkı tatlı yedikten sonra su içtiğinizde olduğu gibi meyve yedikten sonra da su içerseniz şekeriniz bir anda yükselebilir. Ayrıca midenizde su ile birleşen meyveler, su nedeniyle doğal asitlerini salgılayarak midenizin rahatsızlığına yol açacak. Meyve yedikten sonra mide yanması gibi sindirim sistemi rahatsızlıklarını yaşamak istemiyorsanız su içmek için biraz beklemelisiniz.
7. Uyku arasında su içmemelisiniz
Gece ağzınız diliniz kurumuş şekilde uyandığınızda suya koşarsınız. Fakat bu durum vücudunuz için oldukça zararlıdır. Çünkü gece uykudan uyanır uyanmaz su içmenin beyin fonksiyonlarına zararı bulunmaktadır.
8. Yemekten sonra ve öncesine su tüketmemelisiniz
Birçok uzmanın kesin bir sonuca varamadığı bu tartışmada kimileri yemekten sonra kimileri yemekten önce su içmenin oldukça faydalı olduğunu söylüyorlar. Yemek öncesinde, esnasında ve sonrasında su içmenin daha az yemek yemeyi sağladığı ve tokluk hissi oluşturduğu söyleniyor fakat uzmanlar suyun midedeki yemeği yukarı kaldırdığı için sindirim sistemini etkilediğini iddia ediyor. Aslında ne zaman su içip içmeyeceğinizin kararını kendi sağlığınız ve yaşam tarzınız ayarlıyor. Kendi vücudunuza kulak verip en çok suya ihtiyaç duyduğunuz zaman, su içtiğinizde rahatsız olduğunuz ya da iyi hissetiniz zamanı aklınızda tutun ve gün içerisinde bu şekilde ilerleyin.