Anasayfa / Diyet Önerileri / Neden Kendimi Sürekli Aç Hissediyorum?

Neden Kendimi Sürekli Aç Hissediyorum?

Sürekli Aç Hissetmenizin Sebebi Nedir?

Açlık herhangi bir dieter veya sağlık bilincine sahip kişinin en büyük düşmanıdır. Peki, sürekli aç hissettiğiniz 10 sebep nelerdir?

Sağlıklı açlık, vücudunuzun düzgün çalışması için bir tür yakıta ihtiyacı olduğunu gösteren bir işarettir. Burada yakıt yemek anlamına gelir. Bir öğünü kaçırdıysanız, o zaman aç olmak normaldir.

Ancak bir yemek yediyseniz ve bir sonraki yemekten önce çok acıktıysanız, bu sorunu hafife çekme hatasına düşmeyin. Her zaman acıkmak iyi bir işaret değildir.

Gereksiz açlıktan ötürü çeşitli tıbbi gerekçeler olabilir. Bu gibi durumlarda, daha ciddi sağlık sonuçlarını önlemek için mümkün olan en kısa sürede sebebinin üzerine gitmeniz gerekir. İşte sürekli aç hissettiğiniz 10 sebep.

1. Yetersiz Uyku

Yetersiz uykunun bir gece iştah ile bağlantılı iki hormonu etkileyebilir. İştahı tetikleyen bir hormon olan ghrelin ve dolgunluk duygularına neden olan bir leptin düzeyinin düşmesine neden olabilir.

 

Huzursuzluk ve günde 7 ila 8 saat uyku çekmekte güçlük çekenler, her zaman acıkabilirler. Yetersiz uykunun bir gece iştah ile bağlantılı iki hormonu etkileyebilir. İştahı tetikleyen bir hormon olan ghrelin ve dolgunluk duygularına neden olan bir leptin düzeyinin düşmesine neden olabilir.

Nature Communications’da yayınlanan 2013 tarihli bir araştırma, yetersiz uykunun, kilo alımını en fazla tetikleyebilecek gıdaları seçme ile sonuçlanabileceğini buldu.

Uykuda yayınlanan 2016 çalışmasında, araştırmacılar, dolaşımdaki endokannabinoid düzeylerindeki artışın, tekrarlayan uyku kısıtlamasının, enerji ihtiyacının az artmasına rağmen, özellikle atıştırmalıklar şeklinde aşırı gıda alımına neden olacağı bir mekanizma olabileceğini belirtti.

Açlık duygusuyla birlikte , uyku yoksunluğunun diğer semptomları, ruh hali, hantallık, uyanık kalma, kazalarda artış, gün içinde uyanık kalma ve kilo almada sorunlar gibi birkaçı içerir.

Bir gece 7 ila 8 saat uyumanızı hedefleyin. Bunu yaparak, enerji seviyenizi ve açlık hormonlarınızı tekrar yoluna sokacaksınız.

2. Fazla Stres

Kavga veya içe kapanış modunda vücudun stres hormonu olan kortizol yükselir. Bu hormon bedeninizi yemek için ikna eder. Aslında, kortizol sizi şeker ve yağlı yiyeceklerden istemektedir.

Stres sırasında daha fazla yemek yemesi, olumsuz duygu ve endişeleri azaltmaz, aksine daha çok yemek yemesine neden olur ve kilo alımına ve daha fazla sağlık sorununa neden olur.

 

Psychoneuroendocrinology’de yayınlanan 2001 tarihli bir araştırma, strese karşı psiko-fizyolojik bir yanıtın, sonraki yeme davranışını etkileyebileceğini bildirmektedir. Zamanla bu değişiklikler hem ağırlığı hem de sağlığı etkileyebilir.

UT Southwestern Medical Center tarafından yapılan 2008 yılındaki bir araştırmada, açlık hormonu grelinin vücutlarında yükseldiği gibi aşırı vurgulanan veya bastırılan bazı insanlar var.

Stresle ilgili diğer semptomlar öfke, yorgunluk, baş ağrısı, uyku sorunları, karnınız karışıklık ve çok daha fazlasını içerir.

Stresle mücadele etmek, egzersiz yapmak ve meditasyon yapmak. Müzik dinlemek bile stres düzeyinizi kontrol etmenize yardımcı olabilir.

3. Tiroid Sorunları

Sürekli aç hissettiğiniz 10 sebeplerden bir diğeri ise, aşırı açlık, aynı zamanda tiroidi etkileyen yaygın bir hastalık olan hipertiroidi ile de ilişkilidir. Tiroidiniz aşırı aktif ise, hipertiroidizmden muzdarip olduğunuz anlamına gelir.

 

Tiroid hormonu seviyeleri çok yüksek olduğunda, vücudun hayati fonksiyonları hızlanır ve enerjiyi amaçlanandan daha hızlı yakarsınız. Vücudunuz metabolik olarak hızlandığında, açlıkta artar.

Hipertiroidizmden muzdarip olduğunuzda, fazla yedikten sonra bile kilo almazsınız. Bunun yerine, çok daha hızlı bir oranda kalori yaktıktan sonra kilo veriyorsunuz.

İştah değişikliği ve büyümüş bir tiroid bezinin yanı sıra, hipertiroidi belirtileri arasında hızlı bir nabız, gözler şişiriliyor, sinir hissi, aşırı terleme, kas güçsüzlüğü ve içme suyundan sonra susuzluk hissi var.

4. Düşük Kan Şekeri

Düşük kan şekeri veya hipoglisemi, vücudunuzdaki glikozun çok düşük bir seviyeye düştüğü anlamına gelir. Düşük kan şekeri sizi acıkabilir.

Beynin çalışması için enerjiye ihtiyacı vardır ve glikoz, beyin tarafından yakıt olarak kabul edilmektedir. Dolayısıyla kan dolaşımındaki şeker azaldığında beyin gücünüz de azalır. Beyin daha sonra vücudunuzun yakıt alması gerektiği sinyallerini vermeye başlar, dolayısıyla aç hissetmeye başlarsınız.

 

Düşük kan şekeri çeken insanlar için, açlık durumunun sizi kızdırdığı anlamına gelen yeni bir “asma” terimi kullanılır.

Ulusal Bilimler Akademisi Bildiriler Kitabında yayınlanan 2014 tarihli bir araştırmada, araştırmacılar, evli çiftlerin kan şekeri düzeyleri düşük olduğunda birbirlerine karşı daha kızgın ve ortalama olduklarını keşfettiler.

Açlığın yanı sıra, düşük kan şekerinin diğer semptomları arasında anksiyete, soluk cilt, terleme, ağız çevresinde karıncalanma ve genel olarak iyi olma hissi sayılabilir.

Düşük kan şekeri şeker hastalığı olan insanlar için ortak bir endişedir, ancak hepatit, böbrek rahatsızlıkları ve adrenal veya hipofiz bezleri ile ilgili sorunlar gibi diğer sağlık sorunlarına sahip insanlar da bu sorunu yaşayabilir.

 

Sürekli aç hissettiğiniz 10 sebeplerini sizler için hazırladığımız bu yazımızda bir kaç tanesine değindik. Eğer sizde ciddi bir sorun olduğunu düşünüyorsanız, mutlaka bir doktora görünmelisiniz.

Buna da göz atın

Protein Diyeti Olan Dukan Diyeti Listesi ve Aşamaları

Günümüzde kilo vermeye çalışan insanların sayısı her gün artıyor. Bunun en büyük sebeplerinden biride düzensiz …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.