Anasayfa / Diyet Listeleri / DEV Dukan Diyeti Rehberi! Dukan Diyeti Nedir ve Nasıl Yapılır?
Dukan Diyeti Nedir ve Nasıl Yapılır ?
Dukan Diyeti Nedir ve Nasıl Yapılır ?

DEV Dukan Diyeti Rehberi! Dukan Diyeti Nedir ve Nasıl Yapılır?

Dukan Diyeti – Dukan Diyeti Nasıl Yapılır?

Dukan Diyeti Fransa kökenli bir diyettir. İsmini diğer diyetlerde olduğu gibi geliştiricisinden yani Dr. Pierre Dukan‘dan almıştır. Dukan diyeti de Atkins diyeti gibi protein yüklü beslenmeye dayalı bir diyettir. Bu nedende hızlı kilo vermek mükmündür.
Kolesterol, diyabet gibi bir hastalığınız varsa yan etkileri olabilir. Bu nedenle diyabet ve kolesterol hastalarına bu diyeti önermiyoruz. Bu diyet kendi içinde belirli aşamalara ayrılır ve gün sınırlaması yoktur.
Fakat diyete başladığınız günden sonra ne kadar gün geçmişse yan etkilerini görme olasılığıda o kadar artmaktadır. Bu nedenle Dukan diyeti yapanlardan kendilerini sık sık kontrol etmeli ve doktor kontrolünde bir sonraki aşamaya geçecek şekilde uygulamalıdır.

Dukan Diyetinin Avantajları Nelerdir ?

  • Protein olarak kalori sınırlaması yoktur.
  • 3 adet tavuk – 4 adet köfte şeklinde bir sınırlama yoktur. Ucu açık bırakılmış şekilde sunulan diyet yönteminde ne kadar tavuk, köfte yiyeceğinizi kendiniz belirliyorsunuz.
  • Metabolizmanın hızlı çalışmasını sağlayarak daha hızlı kilo vermenizi sağlar.
  • Çok hızlı şekilde kilo verebilirsiniz.

Dukan Diyetinin Dezavantajları Nelerdir ?

  • Dukan Diyetinin aşamalarına harfiyen uymanız gerekmektedir.
  • Protein sınırlaması olmadığı için aşırı proteine karşı duyarlılığı olanlar için yan etki gösterebilir
  • Bu diyette verdiğiniz kiloları diyet dışına çıkarsanız hızlı bir şekilde alırsınız.

Dukan Diyetinin Aşamaları

Fransa’da çıkan bu diyet bir anda tüm dünyada yayılmayı başarmış etkili bir diyet olan Dukan diyeti belirli aşamalardan oluşmaktadır. Dukan diyeti 4 ana aşamadan oluşur.

Dukan Diyetinin 4 Ana Aşaması

1. Aşama : Dukan diyetinin birinci aşamasında sadece protein ağırlıklı gıdalar tüketiyoruz. En çok protein bulunan besinler ise et, balık ve yağı olmayan süt ve süt ürünleridir. 1. Aşama tam 10 gün sürüyor ve 10 gün boyunca sadece protein tüketmeye çok dikkat ediyoruz.
 
2. Aşama : İkinci aşama 2 kısımdan oluşmaktadır. Bu aşamada günleri şu şekilde sıralamamız gerekmektedir :
  • Protein ile birlikte sebze günleri
  • Sadece protein günleri
Not: Protein ve sebze günlerinde sınırsız bir şekilde sebze tüketebilirsiniz.
3. Aşama : 2. Aşamanın sona ermesiyle başlayan bu aşamada yiyecek konusunda biraz daha rahat edeceksiniz. 3. aşamada hergününüzü protein ve sebze günü olarak düşünebilirsiniz. Ayrıca 3. aşamaya geldiyseniz artık kutlama öğünleri denilen sınırsız yiyecek yemenin keyfini yaşayabilirsiniz. Kutlama öğünü sadece haftada 2 kez olmak koşulu ile gerçekleştirilebilir. Haftanın iki günü karbonhidrat içeren doyurucu yiyecekler tüketebilirsiniz. (Pilav-Hamur işi, Makarna..)
 
4. Aşama : Özgürlük aşaması da denir. Çünkü artık canımızın çektiği herşeyi tüketebiliriz. Ancak bu aşamanında bir sınırı var. Bu nedenle de her perşembe gününü ilk aşamada olduğu gibi protein günü olarak geçirmelisiniz. Haftanın altı günü istediğiniz gibi yiyip içebilirsiniz.Ancak unutmamanız gereken perşembe günleri sadece ve sadece protein günü olarak geçirmenizdir.

Dukan Diyetinde Kesinlikle Uyulması Gereken Kurallar

4 Aşama ile dukan diyetini tamamlamış oluyoruz ancak protein aşamalarında 9 farklı kuralı kesinlikle uygulamamız gerekmektedir.
 
1. Kural : Et yememiz serbest ancak aşırı yağlı etleri tüketmememiz gerekmektedir. Bu sebeple kuzu eti tavsiye edilmez. Bunun yerine sığır eti, dana eti, hindi eti ve tavşan eti tüketebilirsiniz. Etleri pişrirken yağsız olmasına dikkat gösterin. Mümkünse fırında veya ocakta haşlama veya pişmiş olarak kremasız, sossuz ve yağsız olarak tüketmeye özen göstermelisiniz.
2. Kural : Tavuk eti ve hindi eti gibi kanatlı eti tüketebilirsiniz. Ancak kanatlı hayvan eti tüketirken deriyi yememeye özen göstermelisiniz. Bunun dışında bu gibi gıdaların kanat kısımları aşırı yağlı olmaktadır. Kanat kısımları dışında her yerini yiyebilirsiniz.
3. Kural : Çok az yağlı olmak koşulu ile jambon tüketebilirsiniz. Tütsülenmiş jambon tüketmeyiniz.
4. Kural : İnek eti, sığır eti, dana eti, tavuk eti, hindi ciğeri ve tavuk ciğeri tüketebilirsiniz.
5. Kural : Yağda pişirilmemiş ve krema sosu eklenmemiş şekilde sınırsız balık tüketebilirsiniz. Balık tüketiminde haşlanmış balık ve konserve tercih edebilirsiniz. Bu tür balıklar oldukça vitaminli ve sağlıklıdır.
6. Kural : Denizde yaşayan tüm hayvanları tüketebilirsiniz. Balıkçılarda satılan deniz mahsulleri dukan diyeti için sakıncalı değildir.
7. Kural : Günde 2-3 adet haşlanmış yumurta yiyebilirsiniz. Ama kesinlikle yumurtanın sarısını yemeyeceksiniz. Haşladıktan sonra sarı kısmı ayırarak beyaz olan dış kısmını tüketebilirsiniz.
8. Kural : Süt ve süt ürünlerini yağsız olmak şartı ile tamamını tüketebilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken nokta meyveli yoğurtlarda aşırıya kaçmamanız.
9. Kural : İstediğiniz şekilde baharat tüketebilirsiniz. Ancak tuz tüketiminde dikkatli olmalısınız. Limon suyu ve sirkeyi içmemek şartıyla salata ve yemeklerde kullanabilirsiniz. Sakızı şekersiz çiğneyebilirsiniz.
Bunlara ilaveten ek kurallar : Günde en az 1.5 litre su içmeli ve 1.5 çorba kaşığı yulaf tüketmelisiniz. Bunun yanı sıra hızlı bir şekilde yürüyüş yapmaya dikkat etmelisiniz. Yağdan ve yağlı maddelerden uzak durun. Haftanın bir yerine iki gününü sadece ve sadece protein günü olarak belirleyebilirsiniz. Karbonhidrat içermeyen sebzeleri dilediğinizce tüketebilirsiniz. ( Salatalık, enginar, mantar vs..) Karbonhidrat içeren sebzeleri az şekilde tüketmeye dikkat ederseniz sorun oluşturmaz.

Örnek Dukan Diyeti Listesi (sebze ve protein günü öğün listesi)

  • Kahvaltı : Kahve ya da çay (Şekersiz ya da az tatlandırıcılı), yağsız peynir, hindi eti ve haşlanmış yumurta beyazı
  • Ara öğün : Yağsız peynir ya da az yoğurt
  • Öğle : Yağı süzülmüş ton balığı, mantar, kremalı kahve
  • Ara öğün: 1 dilim jambon ya da somon balığının yanına yulaf kepeği ile yapılmış bir pankek
  • Akşam : Kabak çorbası, yağsız haşlama ve pişirmeyle yapılmış sığır eti, yağsız süt ve yumurtanın sarısı ile yapılmış muhallebi.

 

Bugün pek çok kişinin sorduğu sorulardan, Dukan diyeti nedir ? Dukan diyeti nasıl yapılır ? Dukan diyeti listesi ? Dukan diyet menüsü nedir ? gibi sorularınıza yanıt almış oldunuz. Sizler için özenle, emek vererek hazırladığımız Dukan Diyeti Rehberini umarım verimli bulmuşsunuzdur. Ayrıca Pierre Dukan’ın resmi sitesini şuradan ziyaret edebilirsiniz: Dukan Diet. Bu site üzerinden hangi evrede hangi gıdaların tüketilmesi gerektiğini görebilirsiniz.
Bununla birlikte bizzat kendimin 4 ay gibi bir sürede 22 kilo vererek hayatımı nasıl değiştirdiğimi anlatan yazımı da okumanızı şiddetle tavsiye ederim. Sağlıcakla kalın !

Buna da göz atın

Metabolizmayı Hızlandıran 1 Haftalık Diyet

Merhaba arkadaşlar! Karşınızda Metabolizmayı Hızlandıran Diyet! Baharın gelmesiyle yeni bir başlangıç yapmak ve yaza minik …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.