Anasayfa / Diyet Önerileri / Protein Diyeti Olan Dukan Diyeti Listesi ve Aşamaları

Protein Diyeti Olan Dukan Diyeti Listesi ve Aşamaları

Günümüzde kilo vermeye çalışan insanların sayısı her gün artıyor. Bunun en büyük sebeplerinden biride düzensiz ve yağlı yemekler tüketmek. Bu kişiler kendilerine göre diyet listesi hazırlıyorlar veya uzmanlardan destek alıyorlar.

Bugün de sizlere Fransız beslenme ve diyet uzmanı Pierre Dukan’ın hazırlamış olduğu dünyaca ünlü protein ağırlıklı diyet programı “Dukan Diyeti”’den bahsedeceğiz. Binlerce kişi bu diyetin yararını gördükten sonra çevresine de tavsiye edince Dukan diyeti nedir? Nasıl Yapılır? Şeklinde aramalar çoğaldı.

ABD’de Doktor Dukan’ın tasarladığı ve yayımladığı ‘Dukan Diyeti Kitabı’ sayesinde popülerleşmeye devam etti.

Herkes et, yumurta, yağlı yemekleri diyet sırasında azaltıyor fakat bu diyet programında karbonhidratları azaltıyoruz ve proteinlerle besleniyoruz. Neredeyse bu diyet listesine uyarken asla karbonhidrat tüketmeyeceğiz.Vücudumuza büyük oranda protein alacağız.

Karbonhidrat vücutta yakılma sırasında ilk sırada gelir. Karbonhidrat eridikten sonra yağ ve yağlar eridikten sonra bir nevi ölüme doğru gidiş olan proteinlerin yakılması başlar. Spor yaparken uzmanlar ’40-45 dakika yapın’ tavsiyesini karbonhidratlar yakıldıktan sonra yağlar yakılmaya başlandığı için diyete başlayacak insanlara söylüyorlar.

Dukan Diyet listesini yazının devamında paylaşacağım. Kulağa ilk olarak saçma gelse de Dukan diyetinde kalori sınırı yok, bu yüzden istediğimiz kadar protein tüketebiliyoruz.

DUKAN DİYETİNİ HERKES UYGULAYABİLİR Mİ ?

Dukan diyetini herkesin uygulaması söz konusu değil. Bunun nedeni çok miktarda hayvansal besin yani protein tüketeceğiniz için sağlık sorununuz varsa veya et, yumurta besinlerinden uzak durmanız gerekiyorsa bu diyeti uygulayamazsınız.

SADECE PROTEİN Mİ ALACAĞIZ ?

Hayır, bu listede yer alan 100 besinden 68’i hayvansal geri kalan 32’si bitkisel olarak veriliyor. Vejetaryenler için Dukan diyetini yapmak imkansız değil ancak uzun bir süre sadece soya ve tofu yemek sıkıcı olabilir. Ama bu diyet için ‘ Proteinle diyet yapmak ‘ diyebiliriz.

DUKAN DİYETİ İLE HIZLI BİR ŞEKİLDE KİLO VERİN !

Uzmanlarca ve Amerika Sağlık Bakanlığı’nca test edilmiş Dukan Diyeti ile çok kısa sürede kilo verebiliyorsunuz.Sıkı kuralları olmasına rağmen uygulaması oldukça basit olan Dukan diyeti özellikle ilk aşamasında görülen halsizlik, mide bulantısı, baş dönmesi, ağız kokusu, ağız kuruluğu, oluşturabilir.Fakat kilo vermek için bunları yaşamanız gerekiyor.

İnsanlar ameliyatla midelerini küçülterek,doğal olmayan yöntemlerle,haplarla zayıflama çalışıyor.Diyet yapmayı düşünen bir kişi çok üzün sürede kilo vereceğini düşünürken yeni trend olan bu diyet oldukça başarılı.

Yüksek kolesterol, yüksek tansiyon, kalp ve damar rahatsızlığı vb. rahatsızlığınız var ise uzmanlara danışmadan bu diyeti uygulamayın.

Deneyenlerin çoğunluğu basit rahatsızlıklardan başka sorun olmadığını belirtiyor.

Gelelim Dukan Diyeti Aşamalarına..

 

1.Dukan Diyeti Atak Aşaması :

2-7 gün süren bu aşamada 68 adet saf protein yenilebiliyor ve ilk hafta içerisinde 1-4 kilo verilmesi bekleniyor.Günde 20 dakika egzersiz yapılması isteniyor ve hafif açlık hissedildiğinde 1.5 kaşık yulaf kepeği yenilebiliyor.

Bu aşamada önerilen yemek ızgara ve fırın. İşte o gıdalar ;

 

  • Yağsız dana veya sığır eti (yağ oranı %5’in altında olmalı)
  • Tavuk ve hindi eti (derisi ve kanatların dış kısmı hariç)
  • Sığır ciğeri, dana ciğeri
  • Yağda bekletilen konserve balıklar dışında tüm taze balıklar
  • 5 kaşık yulaf kepeği
  • Kabuklu deniz canlıları
  • Yumurta (günde 2 adet)
  • Koyun eti yasak
  • Az yağlı (yağ oranı %2’nin altında olmalı) süt ve süt ürünleri

Bu aşamada sık sık kabızlık yaşayabilirsiniz. Bunu atlatmak için uzmanların önerisi bol bol su içmeniz.

Atak Aşaması İçin 1 Günlük Örnek Diyet Listesi
Kahvaltı: Yağsız yoğurt, 1 adet haşlanmış yumurta.
Ara Öğün: Piliç ızgara.
Öğle Yemeği: Yağsız süzme peynir ve ızgara göğüs tavuk eti.
Ara Öğün: Yağsız yoğurt (1 kaşık yulaf kepeği ekleyebilirsiniz).
Akşam Yemeği: Izgara balık ve 1 adet suda pişirilmiş yumurta.

2.Dukan Diyeti Seyir Aşaması :

İlk aşamanın bitmesinin ardından 68 adet yenilebilen saf proteinin yanına 32 adet sebze ekleniyor. Haftada 1 kilo verilmesi bekleniyor ve hafif açlık hissedildiğinde 2 kaşık yulaf kepeği yenilebiliyor. Bu işlemlerin ardından günde 30 dakika egzersiz yapmalısınız.

Tavuk,Hindi Eti,Mantar, Balık ürünleri tüketeceksiniz ve sebze tüketeceksiniz.

3.Dukan Diyetinin Yerine Oturması Aşaması (Sağlamlaştırma)

Bir ve ikinci aşamalarda verilen 68 adet saf protein,32 adet sebzenin yanına tam tahıllı ekmek, meyve ve peynir çeşitleri ekleniyor. Seyir aşamasının bitmesi üzerine 10 gün buna devam edilmesi isteniyor. Günde 2 kaşık yulaf kepeği yenilebiliyor ve günde 25 dakika egzersiz yapılması gerekiyor.

Balık,Yağsız et ve kümes hayvanlarının ürünlerini tüketeceksiniz. Sebze tüketmeyi unutmayın !

4.Dukan Diyeti  Son Aşama (Dengeleştirme)

Diyetiniz bitmiş oluyor tüm gıda gruplarından yiyebiliyorsunuz. Ömür boyu sürebiliyor. Günde 3 kaşık yulaf kepeği yenilebiliyor ve 20 dakika aktivite, egzersiz, spor yapılması isteniyor

NOT : Egzersiz yaparken diyette verildiği dakikanın yerine daha çok kilo vereyim diye 1 saat, 2 saat egzersiz yapmanız ya da bir gün 10 dakika ertesi gün 40 dakika yapmanız bir işe yaramayacaktır.

Burada ki püf noktamız düzenli olmak.

Dukan diyeti nasıl yapılır ? Dukan diyetini kimler yapabilir ve aşamalarını verdik.

Buna da göz atın

Diyet Yaparak Kilo Veremeyenler İçin Tavsiyeler

Son günlerde sık sık duyduğumuz ‘Diyet yapıyorum ama kilo veremiyorum. Neden olabilir? ‘ sözünü yaşayan …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.