Anasayfa / Kişisel bakım / Saç Bakımı, Saç İçin Faydalı Mineraller

Saç Bakımı, Saç İçin Faydalı Mineraller

Eğer vücudumuzun gerek duyduğu mineralleri almazsak hem sağlığımızı kaybederiz, hemde saçlarımızı… Aşırı saç dökülmesini önlemek için kesinlikle almamız gereken mineraller vardır. Saçlarınızı yıpranmış mı hissediyorsunuz ? Saçlarım nasıl uzar ? Saçlarım çok dökülüyor ? Saç bakımı nasıl yapılır ? gibi sorularınıza ışık olacak yazımız sizlerle.. Bugün saç bakımı ve saç için gerekli minerallere göz atacağız.

Saç için faydalı minerallere hep birlikte göz atalım..

  • Krom: Krom minerali diyabet semptomlarından olan hiperglisemi ve hipoglisemiyi önleyerek saç dökülmesini engeller. Krom karaciğer, tam tahıllı ekmek, biftekte yüksek miktarda bulunmaktadır. Günlük doz: 120 mg kadardır. Not: Mayalı gıdalara alerjisi olanlar krom katkıları kullanmamalıdırlar.
  • Bakır: Saç dökülmesini önleyen bir mineraldir. Saçın doğal rengini ve yapısı korumaya yardımcıdır. Bakır, karaciğer, kabuklu deniz hayvanları, yeşil sebzeler, tavuk, yumurta ve muz gibi gıdalarda bulunur. Günlük doz: 3 mg kadardır. Not: Yüksek dozda alınması durumunda saçların kurumasına, saç dökülmesine ve sağlık problemlerine sebebiyet verebilir.
  • Manganez: Saçın uzamasını sağlar. Manganez tam tahıllı gevreklerde, yumurtada, avokadoda, fasulyede, kabuklu yemişlerde, et ve tavuk ürünlerinde bulunur. Günlük doz: 3-9 mg.
  • Biotin: Saç dökülmesine karşı etkili olan ve H vitamini olarak da bilinen Biotin, PABA gibi B kompleks grubundandır. Saç dökülmesini engeller ve saç tellerini güçlendirir. Ayrıca biotin saçların kırlaşmasını önlemeye yardımcı olur. En çok yumurta sarısı, karaciğer, böbrek, süt ve mayada bulunur. Saç dökülmesinden nasibini almış erkekler, biotin sayesinde saçlarını daha uzun süre korumayı sağlıyorlar.
  • Kalsiyum: Sağlıklı saç için olmazsa olmaz bir mineraldir. Saçın sağlıklı bir şekilde uzamasını sağlar. Süt ürünlerinde, balıkta, fasulyede, fındıkta, mercimekte, susamda vb. bulunur. Günlük doz: En fazla 1500 mg. dır. Not: Çikolatada bulunan asit, kalsiyum emilimini engeller.
  • Çinko: Bu mineral saçların kırlaşmasını durduran minerallerden biridir. Bir yıl boyunca çinko alarak deney yapan doktorlar, kırlaşan saçların yerine yeniden eski saçlarının rengine kavuşmuş. Buğday en zengin çinko kaynaklarından biridir. Kabak çekirdeği, istiridye, midye, karides, yumurta sarısı çinko açısından zengin diğer gıdalardır.
  • Çinko ve A vitamini ortaklaşa çalışır. Saçların kurumasını ve cildin yağlanmasını engeller. Ispanak, ayçiçeği çekirdeği, hububat, mantar ve kırmızı et. Günlük doz : 12 mg. Çok fazla tüketimi, demir emilinimi engeller.
  • İyot: İyot tiroit hormonlarımızı düzenler. Saç dökülmesini ve saç kurumasunu engeller. Balıkta, deniz yosununda, iyotlu tuzda, sarımsakta bol bulunur. Günlük doz: 150 mikrogram.. 150 mikrogram = 0,15 mg.
  • Demir: Demir saç dökülmesini ve anemiyi önler. Karaciğer, balık, tavuk, yumurta, tam tahıllar, yeşil sebzeler ve kuru meyvelerden elde edilir. Not: Yüksek dozda alınırsa karaciğer ve dalakta problemlere yol açabilir. Günlük doz: 15 mg kadar.
  • Magnezyum: Saçların sağlıklı gelişmesi için kalsiyumla birlikte çalışır. Yeşil sebze, buğday tohumu, hububat, fındık, soya fasulyesi, balık ve nohutta bulunur. Günlük doz : 280 mg kadar.
  • Potasyum: Saçların sağlıklı uzamasını sağlar ve dolaşımı düzenler. Avakado, muz , lima fasulyesi, kabuksuz pirinç, hurma, incir, kuru yemiş, sarımsak, patates, fındık, kuru üzüm, yer elması ve yoğurtta bol bulunur. Günlük doz: 3500 mg kadar.
  • Silis: Saçları güçlendirerek saç kaybını önlemeye yarar. Deniz mahsülleri, soya fasulyesi, pirinç, yeşil sebzelerde bulunur. Günlük doz: 55 mikrogram = 0,055 mg. Not: Yüksek dozda selenyum alımı zehirleyici olabilir. Saç, tırnak ve dişlerde kayıplara neden olabilir.
  • Selenyum: Cildin ve saç derisinin yumuşak ve esnek kalmasını sağlar. Kafa derisini ve cildi elastikiyetten korumaktadır. Selenyum, et, tam tahıllar, balık, ton balığı, brokoli gibi gıdalarda bulunur. Günlük doz: 55 mikrogram = 0,055 mg.
  • Kükürt: Saçın yapısındaki en önemli bileşenlerden birisidir. En çok sarımsak, soğan, yumurta, et, balık, kuşkonmaz’da bulunur. Günlük doz: 1-3 gr. arasıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.