Anasayfa / Diyet / Diyet Yaparken Kan Şekerinizi Sağlıklı Tutmak İçin Bilmeniz Gereken 8 Konu

Diyet Yaparken Kan Şekerinizi Sağlıklı Tutmak İçin Bilmeniz Gereken 8 Konu

Asıl ismi Diabetes Mellius olan ve halkın diline göre şeker hastalığı olarak bilinen diyabet problemi çoğu insanda bulunmaktadır. Doğduğu günden beri ya da sonradan ortaya çıkan diyabet hastalığı pankreasın vücut için yeterli miktarda insülin üretememesi durumudur. Yeterli insülin üretilmediğinde kanda bulunan şeker oranı bir anda artar. Her yaşta görülebilen şeker hastalığı yaygın olarak görülen Tip 1 ve Tip 2 olmak üzere iki çeşidi bulunmaktadır. Bu yazıda kan şekeri düştüğünde neler yapabileceğinize dair bilmeniz gerekenlere değindik.
1.Tip 1 diyabet
Çoğunluk olarak gençlerde ve çocuklarda ortaya çıkan Tip 1 diyabet vücutta insülin üreten hücrelerin fonksiyonlarını yerine getirememesi durumudur. İnsülin iğnesi kullanılarak vücuda insülin enjekte edilmesi gerekiyor. Çünkü insülin üretemeyen vücuttaki şekerin enerjiye dönüşemediği için kan şekeri normalin üzerine çıkacaktır. Çok susama, sık sık idrara çıkma, yorgunluk, açlık hissi, görme bozuklukları, aşırı kilo kaybı, sinirli ruh hali belirtilerine sahipseniz hekiminize başvurup tedavi süreci başlatılmalıdır.
2. Tip 2 diyabet
Tip 2 diyabet vücudun belirli bir yaştan sonra yeterli insülin salgılamayıp ortaya çıkan rahatsızlıktır. Şeker hastası olarak adlandırılan hastaların birçoğu bu grubun içinde yer almaktadır. Genetik faktörlerin de etkili olduğu bu hastalık tesadüf üzerine fark edilir. Aşırı kilo, kolesterol, tansiyon, hareketsizlik gibi belirtiler hastalığın kapısını açabilir.


3. Kan şekerinin düştüğünü nasıl anlaşılır?
Titreme, halsizlik, çarpıntı, tepkilerin ve hareketlerin yavaşlaması, açlık hissi, hızlı atan nabız, sinirli ruh hali gibi belirtiler ortaya çıkar. Uzun süreler boyunca aç kalır, öğün dengesini sağlamazsanız kan şekeriniz ani bir şekilde normalin altına iner. Ağır egzersizler yapıp vücudu yorduğunuz zaman da kan şekeri düşmesi söz konusu olabilir.
4. Uzun süre aç kalmamalısınız
Şeker hastaları hayatlarını sürdürdükleri boyunca beslenme konusunda titiz olmalıdırlar. Ufak bir öğün atlamak ya da farkında olmadan tüketilen az miktarda şeker bile kötü sonuçları ortaya çıkabilir. Bu nedenle diyabet hastalarının günlük beslenme düzenlerinin doktor tarafından önerilmesi gerekmektedir. Bununla beraber birçok uzman şeker hastalığına sahip olan kişilerin günde altı öğün tüketmeleri gerektiğini söylemektedir. 3 ana öğün, 3 ara öğün uygulaması yaparak kan şekerinizin dengesini koruyabilirsiniz.

5. Meyveleri tek başına tüketmemelisiniz
Meyve doğal bir besin olsa da için şeker olduğunu bilmeniz gerekiyor. Bu nedenle ara öğünde yediğiniz tek meyve kan şekerinizin aniden yükselip düşmesine sebep olur. Meyve yerken yanında 2 tane ceviz ya da 1 bardak süt tüketebilirsiniz. Hem bu sayede vücudunuzun protein ve vitamin ihtiyacını da karşılamış olursunuz.
6. Fazla çay içmemelisiniz
Şeker hastalığına sahip olan kişilerin sürekli idrar ihtiyacı bulunur. Bundan dolayı vücutlarında oluşan sıvı kaybı şeker hastası olmayan insanlara göre daha fazladır. Fazla kahve ve çay tüketmek insanın su kaybını arttırmaktadır. Ani felç, tansiyon yükselmesi, beyin kanaması, kan akışkanlığının hızlanması gibi tehlikeler ortaya çıkabilir. Bundan dolayı şeker hastalığına sahip insanlar özellikle sıcak havalarda kahve ve çaydan uzak durmalılar. Şeker hastaları çayın içine limon ilave edip açık bir çay içmeyi unutmamalıdır.


7. Suyu hayatınızdan eksik etmeyin
Biz kültürümüz gereği kahve çay tüketip vücudumuzun su ihtiyacını karşıladığımızı düşünsek de yanlış bir düşünceye sahibiz. Hele ki şeker hastalığına sahip olan kişiler bol miktarda su tüketmelidirler. Her birey günde 12 bardak yani 2 litre su tüketmelidir. Su vücudun fonksiyonlarını gerçekleştirebilmesi ve şekerin etkilerini yok edebilmesi için önemli rol oynar.
8. Aniden düşen kan şekerinde
Diyelim ki çok fazla egzersiz yaptınız ya da öğün atladınız ve bunun sonucunda başınızın döndüğünü, kan şekerinizin düştüğünü fark ettiniz. Öncelikle ilk olarak bir yere oturmalısınız. Ali bir bilinç kaybında zarar görmemek için sağlam bir yere oturmaya dikkat edin. Daha sonra yanınızda biri varsa derhal bir küp şeker rica edin. Yanınızda başka insanlar varsa yardım isteyin ya da kan şekerinizi arttıracak besinler rica etmelisiniz. Birçok kişi bu durumda içerisinde 3 adet küp şekerin eritildiği suyu hastaya içirmenin iyi geldiğini savunsa da çoğu zaman ani düşen kan şekerini ani şekilde yükseltmek oldukça yanlıştır. Bu nedenle meyve, kuru üzüm, kuru incir gibi içeriğinde şeker bulunan ve doğal olan besinleri tercih edebilirsiniz. Bu sayede kan şekeri ani bir şekilde yükselmek yerine normal şekilde yükselerek sağlığa zarar vermez. Daha sonrasında bir doktora görünmeyi unutmamalısınız.

Buna da göz atın

hormon bozuklukları

Hormon Kilo Aldırır mı? Kilo Almanızın Nedeni Hormonlar Olabilir

Kilo verdikten kısa bir süre sonra verdiğiniz kiloları geri mi alıyorsunuz ? Neden kilo veremiyorum …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.